Vad som ger njutning i levet beror mycket på intresse och smak. För den bilintresserade kan en dag i garaget ge en otroligt stor njutning och lugn medan att gå på gym kan vara njutning för en annan. En av livets stora njutningar, för den trädgårdsintresserade är att anlägga, sköta och ta hand om sin trädgård. Att arbeta med händerna och plantera liv att sköta ger en stor tillfredsställelse för många. Vi tänkte ge lite tips på hur du kan anlägga en trädgård från scratch, att skapa din egen drömplats.

Vacker trädgård

Att anlägga en trädgård kräver lite mer tanke och planeringen än man kanske tror. Det är mycket som ska bli rätt för att undvika framtida problem, och det är lika bra att göra allting bra från början. Några grundtips är att göra en ritning på hur du vill ha det, var ska rabatterna finnas, kanske en damm någonstans eller en stengång? Behåll så mycket av trädgårdens naturliga drag som möjligt och värdesätt bra och rik jord. Genom att ha en bra grundidé och tålamod kommer man långt, en trädgård blir inte klar över en natt.

Att hyra en tjälfräs kan vara nödvändigt som steg ett, för att få upp all tjäle ur marken, eller om marken måste fräsas innan den planeras om. Detta behöver man inte investera i utan går att hyra. Är man helt osäker och oerfaren av trädgårdsanläggningar kan man anställa en trädgårdsarkitekt som hjälp. Tänk noga igenom innan du börjar hur mycket du vill lägga på att underhålla trädgården i framtiden – både tid och pengar.

Vad ska planteras vart?

Man har tyvärr inte samma sorts jord över hela trädgården. På vissa ställen är det lerigt och fuktigt medan andra består mest av torr jord och grus. Det finns ett enkelt knep för att undersöka vilken jordtyp man har där man vill plantera. Ta några stora glasburkar med lock och fyll dem till hälften med jord och fyll på resten med vatten. Sedan gäller det att skaka burken ordentligt, man får ta i för man skakar för att lösa upp allt till små partiklar. Efteråt låter man brukarna stå i några timmar till över natten. Partiklarna kommer att lägga sig i skikt i bruken. Då är det lätt att se om jorden innehåller mycket lera eller bara grus.

GungställningVilka ska röra sig i trädgården?

Har man barn kanske man vill ha en gungställning eller en sandlåda och en mjuk gräsmatta istället för stengångar. Var någonstans passar det med en uteplats? Tänk på var solen står på morgonen och kvällen! Detta är frågor som man måste tänka på innan planeringen sätter igång. Fokusera på grovarbetet först och gå sedan in på detaljer. När man har fått upp en bra struktur brukar detaljerna alltid falla enklare på plats. För att pigga upp trädgården på vintern och hösten är det läge att fundera på belysning och vilka kablar som kommer att behövas.

Hitta inspiration

Köp tidningar att kolla i, besök olika trädgårdar och sök på internet. Försök hitta så mycket inspiration som möjligt och i denna process kommer du även inse vad du absolut inte vill ha i din trädgård. Tänk först och främst praktiskt och sedan grafiskt och allra sist på detaljerna. Trädgårdsarbete kanske till och med blir en hobby när du väl har fått den fin och så som du vill ha den. Ge inte upp bara för att det kan ta lite tid!

Fakta i texten är hämtad från ; http://www.byggahus.se/tomt/planera-nya-tradgarden

Posted in: Blogg.
Last Modified: oktober 7, 2015