Oavsett vad du har för hobbys eller intressen finns det många där man ibland kan råka ut för skador eller andra problem. Om olyckan skulle vara framme är det därför viktigt att man tar tag i det genast så man slipper gå runt och ha ont.

Om vi tar löpning som exempel. Det är ett intresse en stor del av befolkningen delar. Man gör det för att bli mer vältränad men också för att man blir gladare och piggare av att träna. Det är därför lätt att gå ner sig om man blir skadad och det blir då viktigt att upprätthålla någon form av träning även under skadeperioden. Simning kan vara ett bra alternativ i det fallet då det är skonsamt men ändå ger bra träning för hela kroppen.

Är det så att du har problem med specifika kroppsdelar som till exempel ryggen kan ett besök på Naprapatiska Institutet vara en god idé. Oavsett om det är muskler eller leder du har problem med kan ett besök hos dem vara allt som behövs.

Det viktigaste när du är skadad är dock att vara försiktig. Lyssna på din kropps signaler och pressa den inte i onödan. Om du har ont är det av en anledning och något du måste få bukt med. Då fungerar det inte att fortsätta träna som om ingenting har hänt. Följden kan bli förvärrade eller ytterligare skador som håller dig borta ännu längre från träningen.

Se istället din skadeperiod som en ”semester” då du kan passa på att göra sådant som du inte hinner annars. Gå på bio, läs en bok eller varför inte umgås med vänner. Möjligheterna är obegränsade. Se till att ta hand om dig själv och du ska se att du är tillbaks i träningsspåret inom en snar framtid.

När du väl kommer tillbaka är det dags att bygga upp kroppen igen. Skadeperiodens längd kommer spela en stor roll för hur lång tid det tar att vara tillbaka på samma nivå som innan skadan. Man brukar ofta säga att det tar en period av träning omkring lika lång som skadeperioden. Var du därför borta två månader kommer du behöva träna minst två månader innan du kommit tillbaka till din tidigare nivå.

Under denna tid, hur lång den än må vara, är det viktigt att du provar dig fram vad gäller belastningen på kroppen. Börja väldigt lätt och trappa upp som du känner att du klarar av utan motstånd från skadeområdet. Gå inte upp för mycket för fort heller. Ta det säkra före det osäkra och ”slösa” hellre bort ett eller annat träningspass på lägre belastning än riskera återfall.

Posted in: Blogg, Hälsa.
Last Modified: juni 28, 2019