När barnen är små är det vanligt att de kissar i sängen och det är inte förrän de är i femårsåldern som det kallas för sängvätning. Det är också ungefär i den åldern som barnen börjar tycka att det är pinsamt och skäms över det. De kan även börja oroa sig för att någon ska få reda på det och därför vågar ofta inte äldre barn som är sängvätare sova över hos kompisar.

Eftersom problemet är mycket vanligt finns det gott om information i ämnet, bland annat hos 1177 Vårdguiden.

603063-sleeping-child

Ett problem som brukar gå över

Det kan vara en tröst både för dig som förälder och för barnen att veta att det är bland de vanligaste problemen som finns. Bland pojkar är det även lite vanligare än bland flickor. Anledningen brukar vara att nervsystemet som styr urinblåsan ännu inte är fullt utvecklat och då försvinner sängvätningen av sig självt när barnet blir äldre, även om det kan dröja upp till tonåren i vissa fall. Om det däremot uppkommer efter att barnet redan har varit torr i mer än ett halvår kan det bland annat bero på urinvägsinfektion, förstoppning eller diabetes.

Behandling

Nästan alla barn kan bli hjälpta genom att de får regelbundna toalett- och matvanor. Vissa barn brukar inte känna att de har tid att gå på toaletten eftersom det medför ett avbrott i leken. Lär ditt barn att kissa regelbundet dagtid samt precis innan läggdags. Det är också viktigt att barnet inte får dricka lika mycket på kvällen.

För att en behandling krävs det i första hand att barnet vill göra något åt sängvätandet. Om barnet inte vill är det bäst att inte tjata eller att försöka tvinga barnet till behandling eftersom det kan öka skammen. Däremot går det bra att fråga barnet varför det inte vill för att få en större förståelse.

Posted in: Blogg, Hälsa.
Last Modified: februari 6, 2019